📞 Bel ons voor vragen of offerte – 03 377 76 47

Algemene Voorwaarden

Struxo BV – Samenvatting van de algemene voorwaarden

🔍 Waarom deze samenvatting?

Bij Struxo houden we van volledigheid en goede afspraken. We willen transparant zijn en u snel tonen wat écht telt. Voor alle details en uitzonderingen verwijzen we naar de volledige algemene voorwaarden.
Vragen? Contacteer ons gerust; we leggen alles helder uit.

Thema

Wat betekent dit voor u?

Offerte

• Onze offerte is 30 dagen geldig en alleen voor u bestemd.

Start & projectbezoek

• Uw opdracht is definitief zodra u de offerte ondertekent én het voorschot (30 %) betaalt. • Na het voorschot voeren we een extra, technisch en gedetailleerd werfbezoek uit; duiken er onvoorziene zaken op die een significante impact hebben, dan bespreken we samen een eerlijke aanpassing van prijs en/of planning.

Vermoedelijke hoeveelheden (VH)

• Oppervlaktes in de offerte zijn schattingen.

• We rekenen uiteindelijk de écht uitgevoerde m²/uren af – meer of minder wordt verrekend aan dezelfde eenheidsprijs.

Betalingsschema

• 30 % bij bestelling – 40 % halverwege – 30 % bij oplevering.

• Facturen betaalt u binnen 8 dagen.

• Bij laattijdige betaling lopen wettelijke intresten + 10 % vaste kosten (min. € 150).

Uitvoering & timing

• We leveren volgens de “regels van de kunst”

• Planningen zijn indicatief; slecht weer, leverproblemen bij leveranciers of uw eigen verzoeken kunnen de timing verschuiven.

Wijzigingen / meerwerken

• Extra wensen? We stemmen eerst schriftelijk een prijs en nieuwe planning af.

• Dringende of stilzwijgend goedgekeurde meerwerken worden correct in regie gefactureerd.

Eigendomsvoorbehoud

• Alle materialen blijven onze eigendom tot u alles betaald hebt.

• Niet betaald? Dan mogen we de geleverde materialen terughalen.

Risico & zorg voor de werf

• Zodra materialen op de werf geleverd zijn, ligt het risico (diefstal, schade) bij u.

• Voorzie veilige opslag en gratis water/elektriciteit.

Annulatie

• Annuleert u vóór of tijdens de werken? Dan betaalt u wat al uitgevoerd/besteld is + 20 % schadevergoeding.

Garantie

• 6 maanden garantie op verborgen gebreken bij oplevering.

• 10 jaar wettelijke aansprakelijkheid op structurele gebreken.

• Meld een verborgen gebrek binnen 8 dagen na ontdekking.

Overmacht

• Bij overmacht (extreem weer, pandemie, …) pauzeren we de werken en schuiven deadlines op zonder boetes.

Privacy

• We gebruiken uw persoonsgegevens alleen voor uitvoering, facturatie en wettelijke verplichtingen.

• Geen marketing- of doorgifte aan derden zonder uw toestemming.

Recht & geschillen

• Belgisch recht is van toepassing.

• Discussies? Eerst samen praten; lukt dat niet, dan zijn de rechtbanken van Antwerpen bevoegd.

Algemene Voorwaarden Struxo BV

Onderhavige voorwaarden zijn de algemene voorwaarden van Struxo BV (KBO BE1022.827.287), met maatschappelijke zetel te Kerkstraat 6 bus 203, 2060 Antwerpen, hierna genoemd “de aannemer”. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, opdrachten, overeenkomsten en werkzaamheden van de aannemer. De klant (zowel particulier als bedrijf) wordt hierna genoemd “de klant” of “de opdrachtgever”. Door ondertekening van een offerte, bestelbon of overeenkomst, of door het plaatsen van een order of opdracht bij de aannemer, erkent en aanvaardt de klant deze algemene voorwaarden. Afwijkende of tegenstrijdige bedingen van de klant – bijvoorbeeld opgenomen in eigen algemene voorwaarden – binden de aannemer niet, behalve indien uitdrukkelijk en schriftelijk door de aannemer aanvaard. Ingeval de klant een consument is, gelden deze voorwaarden met inachtneming van de dwingende wettelijke consumentenbescherming; bij strijdigheid prevaleren de dwingende wettelijke bepalingen boven een daarmee onverenigbaar beding in deze tekst.

Artikel 1 – Toepasselijkheid en Aanvaarding

1.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte, overeenkomst en uitvoering van werkzaamheden door de aannemer. Zij gelden zowel ten aanzien van klanten-consumenten als professionele klanten, onverminderd eventuele specifieke wettelijke bepalingen voor consumenten.
1.2. Door de ondertekening van eender welk document (offerte, bestelbon, overeenkomst) of door het mondeling of schriftelijk (waaronder elektronisch) plaatsen van een bestelling of opdracht bij de aannemer, verklaart de klant deze algemene voorwaarden te aanvaarden. Deze aanvaarding geldt onverkort zelfs indien zij in strijd zou zijn met eigen algemene of bijzondere voorwaarden van de klant. Eventuele algemene voorwaarden van de klant worden uitdrukkelijk van de hand gewezen, tenzij hun toepassing schriftelijk door de aannemer is aanvaard.
1.3. Afwijkingen van of aanvullingen op deze algemene voorwaarden zijn enkel geldig indien ze voorafgaand en uitdrukkelijk schriftelijk door de aannemer zijn bevestigd. Dergelijke afwijkingen gelden uitsluitend voor de specifieke overeenkomst waarop ze betrekking hebben en kunnen niet worden ingeroepen voor andere, latere overeenkomsten.
1.4. Indien één van de clausules in deze algemene voorwaarden nietig, ongeldig of niet-afdwingbaar zou worden verklaard, tast dit de geldigheid van de overige bepalingen niet aan. De betreffende clausule zal in dat geval worden vervangen door een geldige bepaling die de oorspronkelijke bedoeling zo dicht mogelijk benadert.

Artikel 2 – Offertes en Vertrouwelijkheid

2.1. Alle offertes en prijsvoorstellen van de aannemer zijn vrijblijvend en gelden als uitnodiging aan de klant om een bestelling te plaatsen. Tenzij anders vermeld, blijven offertes 30 kalenderdagen geldig te rekenen vanaf de offertedatum. Na deze termijn is de aannemer gerechtigd de voorwaarden (waaronder prijs en uitvoeringstermijn) aan te passen of de offerte in te trekken.
2.2. Offertes worden opgesteld op basis van de informatie die de klant aan de aannemer verstrekt (bv. plannen, afmetingen, beschrijvingen en wensen van de klant). De klant staat in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van deze informatie. Kennelijke fouten of vergissingen in de offerte binden de aannemer niet. Indien na het uitbrengen van de offerte blijkt dat de verstrekte gegevens onjuist of onvolledig waren, behoudt de aannemer zich het recht voor de offerte aan te passen of te herzien in overleg met de klant.
2.3. Vertrouwelijkheid van de offerte – De door de aannemer uitgebrachte offerte, inclusief alle bijlagen zoals plannen, schetsen, tekeningen, ontwerpen, technische beschrijvingen en prijsberekeningen, is strikt vertrouwelijk. Deze informatie wordt aan de klant verstrekt uitsluitend met het oog op diens beoordeling van de offerte en/of het uitvoeren van de overeenkomst met de aannemer. De klant mag de inhoud van de offerte niet aan derden meedelen of kenbaar maken, noch de offerte of bijhorende documenten geheel of gedeeltelijk gebruiken om zelf (of via derden) de beschreven werken uit te voeren, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de aannemer. Alle intellectuele eigendomsrechten op de door de aannemer verstrekte documenten blijven bij de aannemer (zie ook artikel 14). Indien de klant de offerte niet aanvaardt, is hij op eerste verzoek van de aannemer gehouden alle ontvangen documentatie onverwijld terug te bezorgen of te vernietigen. Bij schending van deze vertrouwelijkheidsverplichting is de klant aansprakelijk voor alle daardoor ontstane schade en kosten, onverminderd het recht van de aannemer om een forfaitaire schadevergoeding te vorderen (bijvoorbeeld ten belope van 10% van de geraamde waarde van de offerte).

Artikel 3 – Totstandkoming van de Overeenkomst, Voorschot en Plaatsbezoek

3.1. Een overeenkomst tussen de aannemer en de klant komt tot stand op het moment dat de klant de offerte of bestelbon van de aannemer tijdig en zonder voorbehoud ondertekent én (indien van toepassing) het eventueel gevraagde voorschot betaalt. Zolang de offerte niet ondertekend werd en/of het voorziene voorschot niet werd ontvangen, is de aannemer niet verplicht met de werkzaamheden aan te vangen noch bestellingen te plaatsen bij leveranciers.
3.2. Bij de totstandkoming van de overeenkomst kan een voorschot verschuldigd zijn. Tenzij anders vermeld in de offerte, bedraagt het voorschot 30% van de totale aannemingsprijs (inclusief BTW) en heeft de betaling van dit voorschot plaats binnen de in de offerte gestelde termijn of bij de ondertekening van de overeenkomst (indien geen termijn vermeld). Het voorschot dient alvorens de aanvang der werken voldaan te zijn. Het ontvangen voorschot wordt in mindering gebracht op de eindafrekening. Bij niet-betaling van het voorschot is de aannemer gerechtigd de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en/of de overeengekomen uitvoeringstermijnen te verlengen met een duur gelijk aan de vertraging in betaling, onverminderd het recht van de aannemer om de overeenkomst te ontbinden bij ernstige betalingsverzuim door de klant (zie ook artikel 7 en 8.4).
3.3. Plaatsbezoek en herziening van offerte na onderzoek – Na ontvangst van de ondertekende offerte en het voorschot, zal de aannemer doorgaans een gedetailleerd plaatsbezoek en opmeting uitvoeren (indien dit nog niet eerder kon gebeuren) om de definitieve uitvoeringsmodaliteiten vast te leggen. Indien uit dit plaatsbezoek, nader studiewerk of voorbereidende onderzoeken blijkt dat de feitelijke situatie of bijkomende informatie afwijkt van de uitgangspunten van de oorspronkelijke offerte (bijvoorbeeld inzake benodigde materialen, toegankelijke oppervlakte, verborgen gebreken of stabiliteit van de ondergrond, aanwezigheid van asbest of andere factoren), dan heeft de aannemer het recht om een aangepaste offerte of addendum voor te stellen. De aannemer zal de klant zo spoedig mogelijk op de hoogte brengen van de noodzaak tot herziening en de redenen hiervoor documenteren. De klant dient zich vervolgens uit te spreken over de voorgestelde wijzigingen (zoals prijsaanpassing, bijkomende werken of termijnwijziging). Een aangepaste offerte of meerwerkenvoorstel wordt als aanvaard beschouwd zodra het door beide partijen ondertekend is of zodra de klant de uitvoering van de daarin beschreven bijkomende werken laat starten (zie ook artikel 9 voor meerwerken).
3.4. Indien de voorgestelde herziening van de offerte leidt tot een aanzienlijke wijziging van de prijs, de uitvoeringstermijn of andere essentiële onderdelen van de overeenkomst, en de klant kan zich hier niet in kan vinden, dan hebben beide partijen het recht de overeenkomst te beëindigen. Deze beëindiging dient schriftelijk te gebeuren. In dat geval verbindt de aannemer zich ertoe het eventueel reeds betaalde voorschot binnen een redelijke termijn aan de klant terug te betalen, onder aftrek van de waarde van de reeds geleverde prestaties, gemaakte kosten en specifiek bestelde materialen tot op dat moment. Partijen zijn in dit scenario geen verdere schadevergoeding aan elkaar verschuldigd. Deze bepaling laat eventuele wettelijke rechten van de consument (zie o.a. art. 3.5 hierna) onverlet.
3.5. Herroepingsrecht voor consumenten – Indien de klant een consument is en de overeenkomst met de aannemer buiten de fysieke bedrijfsruimte van de aannemer of op afstand (bijv. online of via e-mail) tot stand komt, heeft de klant het recht om binnen 14 kalenderdagen na de dag van contractsluiting de overeenkomst zonder opgave van reden te herroepen (ontbinden). De consument kan dit herroepingsrecht uitoefenen middels een ondubbelzinnige verklaring (bijv. per aangetekende brief of e-mail) aan de aannemer. De aannemer zal de ontvangst van een herroeping bevestigen. Uitzondering: De consument stemt er uitdrukkelijk mee in dat de aannemer – desgevraagd door de consument – reeds tijdens de herroepingstermijn aanvangt met de uitvoering van de werkzaamheden. Indien de consument uitdrukkelijk verzoekt om onmiddellijke uitvoering voor het einde van de herroepingstermijn, zal hij bij dat verzoek verklaren te begrijpen dat hij zijn herroepingsrecht verliest van zodra de aannemer de overeenkomst volledig heeft uitgevoerd. In geval van herroeping binnen de termijn terwijl de uitvoering al deels is begonnen, is de klant een bedrag verschuldigd dat evenredig is aan hetgeen reeds door de aannemer is gepresteerd op het moment van uitoefening van het herroepingsrecht (in verhouding tot de volledige uitvoering van de overeenkomst). Het herroepingsrecht geldt niet in de gevallen voorzien in artikel VI.73 van het Wetboek Economisch Recht (bijvoorbeeld niet voor dringende herstellingen bij de consument thuis die de consument uitdrukkelijk heeft gevraagd). De aannemer zal bij het aanbod of uiterlijk bij de bevestiging van de overeenkomst de consument informeren over diens herroepingsrecht en de modaliteiten ervan conform de wettelijke voorschriften.

Artikel 4 – Vermoedelijke Hoeveelheden (VH) en Prijswijzigingen

4.1. Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen (bijvoorbeeld door het aanduiden van een prijs als forfaitair vast of “vaste eenheidsprijs”), zijn alle opgegeven hoeveelheden, afmetingen, oppervlakten, werkuren en leveringshoeveelheden in de offerte louter ramingen of vermoedelijke hoeveelheden (VH). Dit betekent dat de uiteindelijk uitgevoerde hoeveelheden kunnen afwijken van de offerte. De aannemer verbindt zich ertoe de noodzakelijke hoeveelheden zo nauwkeurig mogelijk in te schatten, maar kleine afwijkingen zijn inherent aan werken van deze aard.
4.2. Indien in de offerte of overeenkomst bepaalde posten aangeduid zijn met de vermelding “VH” (vermoedelijke hoeveelheid) of anderszins variabel zijn opgegeven, dan zullen deze posten verrekend worden volgens de daadwerkelijk uitgevoerde hoeveelheden. Met andere woorden: bij de eindafrekening zal een nauwkeurige opmeting of telling plaatsvinden van de werkelijk gepresteerde eenheden (bv. effectief geplaatste vierkante meters isolatie, effectief gewerkte uren, gebruikte materialen, etc.). Op basis van die opmeting wordt de prijs herberekend: indien meer is uitgevoerd of geleverd dan oorspronkelijk geraamd, zal de meerhoeveelheid aan de eenheidsprijzen van de offerte worden aangerekend; indien minder is uitgevoerd, wordt de minderhoeveelheid in mindering gebracht. De aannemer heeft het recht om tijdens of na de werken een gezamenlijke opmeting te organiseren; de klant zal daaraan medewerking verlenen of zich behoorlijk laten vertegenwoordigen. Bij gebreke aan tegensprekelijke opmeting gelden de door de aannemer uitgevoerde opmetingen of registraties als uitgangspunt, behoudens tegenbewijs vanwege de klant.
4.3. Wanneer de offerte een bepaalde prijsformule of markering bevat (bijvoorbeeld “VH” voor variabele hoeveelheid of “FH” voor een forfaitaire vaste prijs), is die aanduiding bindend voor de wijze van aanrekening. Voor posten gemarkeerd als forfaitair (vast bedrag ongeacht de hoeveelheid) wordt de vaste prijs aangerekend onafhankelijk van de werkelijke hoeveelheid, tenzij er sprake is van wijzigingen of meerwerken (zie artikel 9). Voor posten gemarkeerd als VH of variabel, geldt steeds de aanrekening volgens de werkelijk uitgevoerde hoeveelheden zoals beschreven in artikel 4.2.
4.4. De in de offerte vermelde eenheidsprijzen en bedragen zijn berekend op basis van de op dat moment geldende kosten van materialen, lonen, transportkosten en lasten. Indien tussen de offertedatum en de uitvoering van de werken aanzienlijke wijzigingen optreden in de kostprijs van materialen, grondstoffen of lonen (bijvoorbeeld door schommelingen in marktprijzen, indexeringen, nieuwe taksen of onverwachte prijsstijgingen bij leveranciers) die redelijkerwijze niet voorzien konden worden bij het opstellen van de offerte, behoudt de aannemer zich het recht voor om de eenheidsprijzen evenredig aan te passen volgens de gangbare formule in de bouwsector of het wettelijk kader. De aannemer zal de klant in dat geval schriftelijk informeren over de prijsaanpassing en motiveren waarom deze gerechtvaardigd is. Indien de klant een consument is en de prijsstijging plaatsvindt binnen 3 maanden na het sluiten van de overeenkomst, dan heeft de consument het recht om de overeenkomst te ontbinden indien hij de nieuwe prijs niet wenst te aanvaarden (conform artikel VI.40 §2 Wetboek Economisch Recht). Prijsstijgingen als gevolg van een wijziging in het BTW-tarief of andere overheidsheffingen worden altijd automatisch en zonder recht op ontbinding doorgerekend aan de klant, zoals bepaald in artikel 5.1.

Artikel 5 – Prijs, BTW en Betalingsvoorwaarden

5.1. Alle prijzen vermeld in de offerte en overeenkomst zijn uitgedrukt in euro (€). Tenzij anders aangegeven zijn prijzen exclusief BTW en alle overige belastingen of heffingen die op de diensten en leveringen van toepassing zijn. De aannemer factureert de werken en leveringen conform de op het moment van facturatie geldende BTW-tarieven en wettelijke bepalingen. Eventuele wijzigingen in het BTW-tarief of het fiscale regime na de totstandkoming van de overeenkomst maar vóór of tijdens de uitvoering van de werken, zullen vanaf de ingangsdatum van die wijziging automatisch worden doorgerekend aan de klant. Met andere woorden: de prijs wordt evenredig aangepast om rekening te houden met aangepaste BTW of heffingen, zowel bij verhoging als bij verlaging van tarieven. Alle dergelijke belastingen, (milieu)heffingen en bijdragen zijn steeds ten laste van de klant.
5.2. Betalingsschema – Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen in de offerte of overeenkomst, geldt de volgende betalingsregeling in fases:

  • Voorschot (30%): Een voorschot van 30% van de totale contractwaarde (inclusief BTW) is verschuldigd bij de bestelling/aanvaarding van de offerte (zoals bepaald in artikel 3.2). De werkzaamheden worden pas definitief ingepland en aangevat na ontvangst van dit voorschot.
  • Tussenfacturatie (40%): Een tussentijdse factuur ten bedrage van 40% van de contractwaarde (inclusief BTW) wordt uitgeschreven zodra de werken vorderen tot een substantieel stadium. Concreet kan dit moment beschreven zijn in de overeenkomst (bijvoorbeeld: “bij voltooiing van de voorbereidingswerken” of “vooraleer de afwerkingslaag (gevelpleister, dakbedekking, e.d.) wordt aangebracht”). Bij gebreke aan een specifieke omschrijving geldt dat deze tussentijdse facturatie plaatsvindt wanneer ongeveer de helft van de voorziene werkzaamheden is uitgevoerd. De klant dient deze tussentijdse factuur te voldoen binnen de normale betalingstermijn (zie 5.3).
  • Slotfactuur/saldo (30%): Het resterende saldo (circa 30% van de totale prijs, dan wel het eindbedrag na verrekening van voorschot en tussenfacturen) wordt gefactureerd bij oplevering van de werken (voorlopige oplevering zoals gedefinieerd in artikel 11) en is uiterlijk bij of onmiddellijk na die oplevering betaalbaar. De aannemer heeft het recht de voorlopige oplevering en overhandiging van sleutels, attesten of eindevaluatie op te schorten tot na de ontvangst van volledige betaling van dit saldo, onverminderd de wettelijke mogelijkheden tot opschorting.

5.3. Facturatie en betalingstermijn – Facturen worden opgesteld en verzonden naarmate de werken vorderen volgens bovenstaand schema, of conform de specifieke afspraken in de offerte. Tenzij anders vermeld op de factuur, zijn alle facturen contant betaalbaar binnen 8 kalenderdagen na factuurdatum. Betaling dient te gebeuren via overschrijving op het aangeduide bankrekeningnummer van de aannemer, met vermelding van de referentie. Betalingen door de klant worden eerst toegerekend op eventueel verschuldigde kosten en interesten, en vervolgens op de hoofdsom van de oudste openstaande facturen.
5.4. Klachten over facturen – Eventuele betwistingen van een factuur (bv. onjuistheden in het bedrag, de aangerekende hoeveelheden of andere opmerkingen) moeten op straffe van verval binnen 8 kalenderdagen na ontvangst van de factuur schriftelijk aan de aannemer worden meegedeeld, bij voorkeur per aangetekende brief of via een ander schriftelijk bewijsbaar communicatiemiddel. Na het verstrijken van deze termijn wordt de klant geacht de factuur volledig te hebben aanvaard en worden latere klachten niet meer in aanmerking genomen. Een betwisting van een factuur schort de betalingsverplichting van de niet-betwiste delen niet op.
5.5. Gevolgen van laattijdige betaling – Bij niet-betaling of onvolledige betaling van een factuur op de vervaldag is van rechtswege en zonder ingebrekestelling een verwijlinterest verschuldigd door de klant. Voor professionele klanten (B2B) wordt de interest berekend conform de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand in handelszaken (welke een rentevoet hanteert zoals periodiek vastgesteld door de Minister van Financiën, verhoogd met 8 procentpunten, of de minimaal wettelijk bepaalde rente). Voor consumenten (B2C) bedraagt de verwijlinterest de wettelijke interestvoet voor niet-handelstransacties (zoals bepaald in het Burgerlijk Wetboek en de uitvoeringsbesluiten). In beide gevallen wordt de interest berekend vanaf de vervaldag van de factuur tot op de datum van volledige betaling.
5.6. Daarnaast is bij laattijdige betaling door de klant tevens van rechtswege en zonder ingebrekestelling een forfaitaire schadevergoeding verschuldigd ten belope van 10% van het openstaande saldo (met een minimum van €150), onverminderd het recht van de aannemer om een hogere werkelijk geleden schade te bewijzen en te vorderen indien deze hoger zou zijn. Deze forfaitaire vergoeding dekt o.a. de administratieve en interne kosten veroorzaakt door het betalingsverzuim. Eventuele (buiten)gerechtelijke invorderingskosten, zoals incassokosten en redelijke advocaatkosten, die gemaakt moeten worden om de verschuldigde bedragen te innen, zijn eveneens ten laste van de klant.
5.7. Opschorting bij wanbetaling – Bij niet-tijdige betaling van een voorschot of factuur is de aannemer gerechtigd om, na schriftelijke kennisgeving aan de klant, al zijn verdere prestaties op te schorten totdat volledige betaling van de openstaande bedragen (inclusief toegekende kosten en interest) heeft plaatsgevonden. Een dergelijke opschorting of uitstel van uitvoeringstermijn kan nooit aanleiding geven tot aansprakelijkheid van de aannemer voor eventuele schade hierdoor bij de klant, noch tot ontbinding van de overeenkomst door de klant. De overeengekomen uitvoeringstermijnen worden automatisch verlengd met de duur van de opschorting wegens wanbetaling. Indien de klant na aanmaning in gebreke blijft de openstaande sommen te voldoen, behoudt de aannemer zich het recht voor de overeenkomst van rechtswege te ontbinden lastens de klant (zie artikel 7.2).
5.8. Eigendomsvoorbehoud bij betaling – Betalingen door de klant die niet uitdrukkelijk gespecificeerd worden, worden geacht in de eerste plaats te strekken tot delging van de kosten (zoals bedoeld in artikel 5.6), vervolgens tot de interesse, en ten slotte tot de hoofdsom (in volgorde van ouderdom). De klant mag geen betalingen opschorten of verrekenen op basis van beweerde gebreken of klachten met betrekking tot de uitgevoerde werken, tenzij de aannemer schriftelijk heeft ingestemd met een dergelijke opschorting of verrekening. De contractuele betalingsverplichtingen van de klant blijven in alle omstandigheden gelden, behoudens andersluidende dwingende consumentenrechten.

Artikel 6 – Eigendomsvoorbehoud en Risico-overdracht

6.1. Eigendomsvoorbehoud – Alle geleverde en verwerkte goederen, materialen en installaties blijven eigendom van de aannemer totdat de klant alle uit hoofde van de overeenkomst verschuldigde bedragen (hoofd sommen, kosten, interesten, enz.) volledig heeft betaald. Zolang de eigendom niet op de klant is overgegaan, mag de klant de betreffende goederen niet vervreemden, verwerken, doorverkopen, bezwaren of op enige wijze hierop rechten van derden vestigen. Ingeval van niet-betaling op de vervaldag of bij ernstige aanwijzingen dat de klant in gebreke zal blijven, is de aannemer gerechtigd de nog onbetaalde materialen en goederen die zich op de werf of bij de klant bevinden terug te nemen en te verwijderen, zonder verdere toestemming van de klant. Hiervoor volstaat een voorafgaande schriftelijke ingebrekestelling aan de klant. Eventuele reeds betaalde voorschotten mogen door de aannemer worden aangewend ter compensatie van zijn schade en kosten bij een dergelijke terugname. De klant verleent aan de aannemer een onherroepelijk recht om in voorkomend geval zijn terrein of gebouwen te betreden om van dit recht tot terugneming gebruik te maken. Het eigendomsvoorbehoud blijft gelden ongeacht de integratie of verwerking van deze materialen in het werk of in een groter geheel. Pas na volledige betaling gaan eigendom en alle rechten inzake de goederen over op de klant.
6.2. Risico-overdracht – Het risico van verlies, diefstal, toevallige ondergang of beschadiging van materialen, goederen en uitrusting gaat over op de klant vanaf het moment van levering op de werf of op de overeengekomen leveringsplaats, ongeacht het eigendomsvoorbehoud vermeld in 6.1. Tot aan die levering draagt de aannemer het risico voor vervoer en staat hij in voor deugdelijk verpakte en verzekerde levering. Op het ogenblik dat de materialen/g oederen aankomen op de werf, is de klant verantwoordelijk voor hun bewaring, veiligheid en bescherming. De klant dient zorg te dragen voor een veilige opslagplaats en adequate verzekering voor deze goederen zodra ze geleverd zijn. Indien de klant verzuimt om een veilige opslag te voorzien of indien de werf onvoldoende beveiligd is tegen bijvoorbeeld diefstal, vandalisme of weersinvloeden, is de aannemer niet aansprakelijk voor schade die hieruit voortvloeit. Onverminderd het voorgaande, zal de aannemer de klant inlichten over aankomst van belangrijke leveringen, zodat de klant de nodige voorzieningen kan treffen. Na integratie of plaatsing van materialen in het werk, blijft het risico voor beschadiging of verlies van het uitgevoerde werk bij de klant, behalve voor zover de schade te wijten is aan een fout van de aannemer of zijn onderaannemers.

Artikel 7 – Annulatie en Vroegtijdige Beëindiging van de Overeenkomst

7.1. Annulatie door de klant – Indien de klant, om welke reden ook, de gehele of gedeeltelijke opdracht annuleert of de overeenkomst eenzijdig beëindigt vóór de voltooiing van de werken, zonder ernstige tekortkoming in hoofde van de aannemer, dan heeft de aannemer recht op een passende schadevergoeding. Deze vergoeding omvat in ieder geval: (a) betaling van alle reeds geleverde prestaties, uitgevoerde werken en bestelde of geleverde materialen tot op de datum van annulering (tegen de contractueel voorziene prijzen), én (b) een forfaitaire bijkomende vergoeding voor het verlies van winst en gemaakte kosten gelijk aan 20% van de prijs van de geannuleerde werken (incl. BTW), tenzij de werkelijk geleden hogere schade door de aannemer wordt aangetoond. Deze schadevergoeding is onmiddellijk opeisbaar. De aannemer is gerechtigd om eventuele door de klant reeds betaalde voorschotten te verrekenen met de verschuldigde vergoeding.
7.2. Indien de klant ernstige contractuele wanprestaties begaat (bijvoorbeeld herhaalde niet-betaling van facturen, het stelselmatig hinderen van de uitvoering, weigering om noodzakelijke informatie of toegang te verschaffen, etc.) en de klant nalaat deze te herstellen binnen een redelijke termijn na schriftelijke aanmaning, mag de aannemer de overeenkomst als ontbonden beschouwen lastens de klant. In dat geval wordt de beëindiging beschouwd als een annulatie door de klant zoals voorzien in artikel 7.1, en is de schadevergoeding van artikel 7.1 door de klant verschuldigd.
7.3. Beëindiging door de aannemer – Indien de aannemer buiten de gevallen van overmacht (zie artikel 10) zelf de overeenkomst annuleert of verbreekt voordat de werken voltooid zijn, zonder dat dit toe te schrijven is aan een fout of tekortkoming van de klant, heeft de klant het recht op een schadevergoeding vanwege de aannemer. Voor zover de klant een consument is, wordt deze schadevergoeding op gelijke wijze vastgesteld als de vergoeding vermeld in artikel 7.1 (derhalve 20% van de nog niet uitgevoerde werken incl. BTW, behoudens hogere bewezen schade). Voor klanten die geen consument zijn (professionele klanten) gelden de gemeenrechtelijke regels: de aannemer zal in onderling overleg aansprakelijk zijn voor de redelijke extra kosten en schade die de klant lijdt door de voortijdige beëindiging, voor zover deze niet reeds vergoed zijn door een eventuele verzekeringspolis of anderszins. In elk geval is de aannemer niet gehouden tot enige vergoeding indien de beëindiging het gevolg is van overmacht of toedoen van de klant.
7.4. Procedure bij opzeg of annulatie – Elke opzegging, annulatie of beëindiging van de overeenkomst door één der partijen dient schriftelijk te gebeuren, bij voorkeur via aangetekend schrijven of een andere vorm van schriftelijke kennisgeving met ontvangstbevestiging. De datum van beëindiging is de datum van ontvangst van deze kennisgeving, tenzij anders overeengekomen of bepaald. Reeds uitgevoerde prestaties tot aan de beëindigingsdatum zullen normaal worden gefactureerd conform de overeenkomst. Partijen zullen in alle redelijkheid overleg plegen over de praktische gevolgen van de contractbeëindiging (bijv. het vrijmaken van de werf, het ophalen van materiaal van de aannemer, het overhandigen van reeds opgeleverde delen, enz.).

Artikel 8 – Uitvoering van de Werken en Verplichtingen van de Aannemer

8.1. Inspanningsverbintenis – De aannemer verbindt zich ertoe de aangenomen werken zorgvuldig, professioneel en volgens de regels van de kunst uit te voeren. Alle verbintenissen van de aannemer zijn middelenverbintenissen, geen resultaatsverbintenissen. Dit betekent dat de aannemer de nodige middelen, kennis en inspanningen zal aanwenden om een kwalitatief resultaat na te streven, maar niet kan instaan voor een gegarandeerd resultaat of een bepaald eindrendement, tenzij dit uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen. De aannemer zal bij de uitvoering de relevante technische normen en wettelijke voorschriften naleven, en zo nodig overleg plegen met de klant omtrent keuzes van materialen of uitvoeringstechnieken.
8.2. Onderaannemers – De aannemer heeft het recht om de overeengekomen werken geheel of deels te laten uitvoeren door bevoegde onderaannemers of zelfstandige medewerkers. Dit laat de verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer (Struxo BV) jegens de klant onverlet; de aannemer blijft instaan voor de kwaliteit en deugdelijkheid van de uitgevoerde werken alsof hij deze zelf had uitgevoerd. De klant stemt in met de mogelijke inschakeling van onderaannemers. De aannemer zal erop toezien dat deze onderaannemers gebonden zijn aan gelijkaardige verplichtingen van kwaliteit en vertrouwelijkheid.
8.3. Vergunningen en vereisten – Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, is het bekomen van alle noodzakelijke administratieve toestemmingen, vergunningen (bv. omgevingsvergunning), toelatingen van buren voor stellingplaatsing, en/of meldingen bij overheidsdiensten de verantwoordelijkheid van de klant. De aannemer kan desgevraagd wel adviseren of assisteren, maar draagt geen aansprakelijkheid indien een vereiste vergunning ontbreekt of onjuist is. De klant waarborgt dat voor aanvang van de werken alle wettelijke en reglementaire vereisten vervuld zijn, zodat de aannemer zijn werkzaamheden ongestoord en legaal kan uitvoeren. Eventuele boetes, stilleggingen of gevolgen wegens het ontbreken van dergelijke toestemmingen komen integraal voor rekening van de klant.
8.4. Voorbereiding en toegankelijkheid – De klant zorgt ervoor dat de plaats van uitvoering tijdig vrij, toegankelijk en geschikt is voor de uitvoering van de werken. Dit houdt o.a. in: het vrijmaken van de ruimtes, het beschermen van interieur en inboedel indien nodig, het duidelijk afbakenen van de uit te voeren zones, en het voorzien van voldoende toegangsruimte voor materiaal, materieel en voertuigen (bv. plaats voor stellingen, containers, levering van materialen). De klant voorziet tevens in normale nutsvoorzieningen op de werf, met name de kosteloze beschikbaarheid van voldoende water en elektriciteit (230V, 16A) voor de duur van de werken. Indien deze niet beschikbaar zijn, is de aannemer gerechtigd op kosten van de klant hierin zelf te voorzien (bv. een stroomgroep of watertank laten komen), of de werken op te schorten tot aan de beschikbaarheid. De klant staat in voor de structurele geschiktheid en veiligheid van de plaats van uitvoering. Indien bepaalde onderdelen van de bouwplaats niet stevig of veilig zijn (bv. daken die niet beloopbaar zijn, asbesthoudende materialen, instabiele constructies), dient de klant dit op voorhand schriftelijk mee te delen. Bij gebreke hieraan is de aannemer niet aansprakelijk voor schade of vertraging ten gevolge van dergelijke omstandigheid, en zullen eventuele extra kosten (bv. veiligheidsmaatregelen, beschermingsmiddelen, vertraagde uitvoering) aangerekend kunnen worden.
8.5. Uitvoeringstermijn – Termijnen voor de uitvoering van de werken die door de aannemer worden opgegeven (bijvoorbeeld de voorziene startdatum of duur van de werken) zijn, tenzij expliciet anders overeengekomen, louter indicatief en niet bindend. De aannemer streeft ernaar om binnen de opgegeven termijnen de werken te voltooien, doch een overschrijding ervan – om welke reden dan ook – geeft de klant geen automatisch recht op schadevergoeding, korting, vervanguitvoering of ontbinding van de overeenkomst. Een overeengekomen uitvoeringsdatum of deadline is slechts bindend indien dit schriftelijk als essentieel werd bedongen door de klant én de aannemer schriftelijk bevestigd heeft dat bij overschrijding de klant aanspraak kan maken op een welbepaalde compensatie. Zonder afbreuk te doen aan artikel 10 (overmacht), geldt in het algemeen dat bij vertraging of overschrijding van termijnen de klant de aannemer eerst in gebreke moet stellen per aangetekend schrijven en een redelijke bijkomende termijn moet gunnen om alsnog te presteren, alvorens enige verdere actie te ondernemen.
8.6. Vertraging buiten wil van de aannemer – Indien de uitvoering van de werken wordt vertraagd of onderbroken door omstandigheden die niet te wijten zijn aan de aannemer (zoals slechte weersomstandigheden, onvoorziene funderingsproblemen, wachten op handelingen of beslissingen van de klant, laattijdige levering van materialen door derden, overmacht, etc.), wordt de vooropgestelde termijn automatisch verlengd met de duur van de vertraging. Dergelijke vertraging geeft geen recht op enige sanctie of schadevergoeding ten laste van de aannemer. De aannemer zal de klant zo spoedig mogelijk op de hoogte brengen van belangrijke vertragingsoorzaken en, waar mogelijk, een aangepaste planning voorstellen.
8.7. Meerwerken en wijzigingen – Eventuele wijzigingen aan of uitbreidingen van de opdracht tijdens de uitvoering (meerwerken) kunnen impact hebben op de uitvoeringstermijn. De aannemer zal de klant informeren over de verwachte extra tijd die nodig is voor dergelijke meerwerken en de planning in overleg bijstellen (zie ook artikel 9 voor het akkoord over meerwerken). De klant erkent dat meerwerken of wijzigingen een vertraging in de oplevering kunnen veroorzaken, waarvoor de aannemer niet aansprakelijk is.
8.8. Werkuren en werkschema – De werken worden uitgevoerd tijdens de normale werkuren en werkdagen van de bouwsector, tenzij anders overeengekomen (bv. als in het contract expliciet is voorzien in weekendwerk of avondwerk). Indien de klant specifieke beperkingen oplegt inzake werkuren (bijvoorbeeld geen werken in de vroege ochtend of in het weekend), dient hij dit vooraf mede te delen. Zulke beperkingen kunnen aanleiding geven tot een langere uitvoeringstermijn of bijkomende kosten.
8.9. Opruiming en afval – Na afloop van de werken zal de aannemer de werf in principe veegschoon achterlaten en overtollig materiaal of puin verwijderen, tenzij anders afgesproken (bijvoorbeeld bij werken in regie of wanneer de klant zelf instaat voor afvoer). Eventuele kosten voor containerpark, afvalverwerking of bijzondere reiniging die niet voorzien waren, kunnen in regie worden aangerekend als meerkost, mits transparante communicatie hierover.
8.10. Deelopleveringen – De aannemer heeft het recht om de werken in gedeelten op te leveren en te factureren, mits de deellevering op zichzelf een zelfstandige waarde heeft en de verdere uitvoering van de resterende werken hierdoor niet wordt gehinderd. De klant kan de oplevering van een deel van de werken niet onredelijk weigeren indien dat deel voltooid is volgens de overeenkomst en gebruiksklaar is.

Artikel 9 – Wijzigingen tijdens de Uitvoering en Meerwerken

9.1. Schriftelijk akkoord voor wijzigingen – Het uitgangspunt is dat alle wijzigingen van de oorspronkelijk overeengekomen werken (hetzij wijzigingen in het ontwerp, de specificaties, gekozen materialen, omvang van het werk of timing) schriftelijk moeten worden overeengekomen tussen de partijen, bij voorkeur vóór de uitvoering daarvan. Dit kan via een ondertekende bestelbon voor meerwerk, een addendum bij de overeenkomst, per e-mailbevestiging, of enig ander schriftelijk document waaruit de instemming van beide partijen blijkt.
9.2. Indien de klant tijdens de uitvoering aanvullende wensen kenbaar maakt of wijzigingen voorstelt, zal de aannemer de technische en financiële haalbaarheid hiervan onderzoeken. De aannemer zal de klant informeren over de eventuele meerkost of minderprijs en de impact op de uitvoeringstermijn. Pas na schriftelijke overeenstemming (zoals voorzien in 9.1) of na een expliciete instructie van de klant om de voorgestelde wijziging uit te voeren, zal de aannemer de wijziging implementeren.
9.3. Stilzwijgend akkoord en dringende werken – In afwijking van het voorgaande artikel en van artikel 1793 van het Burgerlijk Wetboek, kunnen bepaalde wijzigingen of bijkomende werken toch in rekening worden gebracht ook zonder voorafgaand schriftelijk akkoord, namelijk in de volgende gevallen:

  • Indien het gaat om dringende noodzakelijke werken die onmiddellijk moeten worden uitgevoerd om schade te voorkomen of de stabiliteit/veiligheid te verzekeren, en de klant niet tijdig bereikbaar is om zijn akkoord te bevestigen. De aannemer zal zulke dringende meerwerken uitvoeren in het belang van het project en de klant, en deze aanrekenen in regie of volgens marktconforme tarieven.
  • Indien de aannemer een schriftelijk wijzigingsvoorstel of kostenraming voor meerwerken aan de klant heeft bezorgd en de klant hierop niet binnen een redelijke termijn reageert. In dat geval, en wanneer het uitstel van de beslissing de voortgang van de werken in het gedrang zou brengen, mag de aannemer aannemen dat de klant stilzwijgend akkoord gaat, mits de voorgestelde wijziging redelijk is en binnen de verwachtingen van de klant past. Als redelijke termijn voor reactie wordt in de regel 5 werkdagen gehanteerd, tenzij de omstandigheden een snellere beslissing vereisen (waarvan de klant in het voorstel op de hoogte werd gesteld).
  • Indien de klant mondeling ter plaatse dringende instructies geeft of akkoord gaat met meerwerken (bijvoorbeeld tegen de ploegbaas of projectleider), zal de aannemer dit bij voorkeur nadien schriftelijk bevestigen (per e-mail of werkbon). Blijft een schriftelijk protest van de klant uit, dan geldt deze bevestiging als bewijs van de afspraak.
    4. Meerwerken op verzoek van de klant – Alle meerwerken (bijkomende werken of leveringen die niet in de oorspronkelijke overeenkomst begrepen waren) die de klant expliciet of impliciet aanvraagt, zullen aan de klant in rekening worden gebracht. De aanrekening van meerwerken gebeurt bij voorkeur tegen een vooraf overeengekomen prijs (offerte of eenheidsprijzen), of bij gebrek daaraan in regie volgens de gebruikelijke tarieven van de aannemer. Regiewerken (werken op urenbasis en verbruikte materialen) worden gespecificeerd aan de hand van werkstaten of prestatiebonnen die ter goedkeuring aan de klant kunnen worden voorgelegd. De klant verklaart zich akkoord om de vergoeding van dergelijke meerwerken te voldoen op basis van de verstrekte bewijsstukken of – bij ontbreken daarvan – op basis van de redelijke inschatting door de aannemer.

9.5. In afwijking van artikel 1793 B.W. erkennen partijen dat meerwerken kunnen bewezen worden met alle middelen van recht, waaronder mondeling bewijs, e-mails, aanvaarde werkbonnen, facturen en zelfs de feitelijke uitvoering zelf. Het feit dat meerwerken zijn uitgevoerd met medeweten of op verzoek van de klant, geldt als een onweerlegbaar vermoeden van instemming van de klant om die meerwerken te laten uitvoeren en ervoor te betalen, ook al is er geen afzonderlijke schriftelijke opdracht opgemaakt.
9.6. Onvoorziene complicaties – Indien tijdens de uitvoering blijkt dat bepaalde werken uitgebreider of complexer zijn dan voorzien door onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld structurele gebreken, verborgen vochtproblemen, bodemverontreiniging, aanwezigheid van leidingen, asbest of andere factoren die eerst bij openbreken zichtbaar worden), zal de aannemer de klant hiervan onmiddellijk in kennis stellen. De noodzakelijke extra handelingen of voorzorgsmaatregelen die hieruit voortvloeien worden als meerwerk beschouwd, tenzij redelijkerwijs verwacht had mogen worden dat de aannemer hiermee rekening hield. Partijen treden in overleg over de verdere aanpak en de financiële gevolgen. Indien de opdrachtgever onvoldoende informatie heeft verstrekt over dergelijke cruciale aspecten, of redelijkerwijze de aannemer niet kon waarschuwen voor een bepaalde omstandigheid, aanvaardt de opdrachtgever dat de hieruit voortvloeiende meerwerken aan hem zullen worden aangerekend.
9.7. Minderwerken – Verminderingen van de oorspronkelijk voorziene werken (minderwerken) kunnen slechts gebeuren in onderling akkoord vóór of tijdens de uitvoering. De klant heeft niet het recht om eenzijdig bepaalde onderdelen van de overeenkomst te schrappen zonder compensatie voor de aannemer. Indien de klant alsnog beslist om bepaalde werken niet te laten uitvoeren, heeft de aannemer recht op vergoeding van de voorbereidingskosten, bestellingen of prestaties die reeds met het oog op deze werken werden verricht. Voor eventuele overeengekomen minderwerken zal de aannemer een billijke aftrek op de contractprijs toepassen, rekening houdend met reeds gemaakte kosten en met een eventuele impact op de algemene kostprijs (bijv. verlies van schaalvoordelen).
9.8. Alle wijzigingen en afspraken in het kader van dit artikel zullen zo duidelijk mogelijk worden gedocumenteerd door de aannemer (bijvoorbeeld via e-mailbevestiging of aangepaste orderbonnen), om misverstanden te vermijden. Het uitblijven van een ondertekende overeenkomst voor meerwerken ontslaat de klant niet van de betalingsverplichting voor uitgevoerde en aanvaarde wijzigingen, conform de bepalingen hierboven.

Artikel 10 – Overmacht en Wijzigende Omstandigheden

10.1. Overmacht – Een partij is niet aansprakelijk voor het niet-nakomen van haar contractuele verplichtingen indien dit te wijten is aan overmacht. Onder overmacht wordt verstaan elke omstandigheid buiten de wil en controle van de partij die haar verplichtingen wezenlijk bemoeilijkt of onmogelijk maakt, zelfs al was die omstandigheid ten dele reeds voorzien bij contractsluiting. Hieronder begrepen (niet-limitatief): natuurrampen, extreem weer (bijv. langdurige vrieskou, storm, overstroming), brand, oorlog, terrorisme, pandemieën of epidemieën en de daarmee gepaard gaande overheidsmaatregelen, algemene storingen in transport of toelevering, onverwachte overheidsmaatregelen (bijv. import/exportverboden, lockdowns), stakingen of lock-outs, gebrek aan grondstoffen of materialen op de markt, aanzienlijke prijsstijgingen van grondstoffen, stroomonderbrekingen, cyberaanvallen, enzovoort.
10.2. Indien de aannemer door overmacht tijdelijk verhinderd is om de overeenkomst uit te voeren, worden zijn verplichtingen opgeschort voor de duur van de overmachttoestand. De aannemer verwittigt de klant zo spoedig mogelijk van de omstandigheid van overmacht en de vermoedelijke duur en impact ervan. Partijen zullen in der minne overleggen over eventuele tijdelijke maatregelen (bv. voorlopige beveiliging van de werf) en hervatting van de werken zodra dat redelijkerwijs mogelijk is. Een opschorting wegens overmacht geeft de klant geen recht op schadevergoeding, kortingen of enige vorm van contractuele sanctie.
10.3. Duurzame overmacht – Indien de overmachttoestand zodanig lang duurt of definitief is (bijv. een situatie die langer dan 60 dagen aansleept) dat nakoming van de overeenkomst wezenlijk zinloos of onmogelijk is geworden, hebben beide partijen het recht de overeenkomst schriftelijk te beëindigen zonder rechterlijke tussenkomst. In dat geval heeft de aannemer recht op betaling van de werkzaamheden en leveringen die tot aan de overmachtssituatie reeds werden uitgevoerd, inclusief de kosten van materiaal of diensten die hij reeds onherroepelijk heeft besteld voor de uitvoering. Na vereffening hiervan zullen partijen elkaar kwijting verlenen en is geen verdere schadevergoeding verschuldigd, behoudens indien een partij vóór de intreding van de overmacht al in gebreke was (in welk geval de reeds bestaande aansprakelijkheid blijft).
10.4. Wijzigende omstandigheden (imprevisie) – Indien zich na het sluiten van de overeenkomst omstandigheden voordoen die de uitvoering van de overeenkomst voor de aannemer buitensporig verzwaren of financieel onaangepast maken, zonder dat dit te wijten is aan enige fout van de aannemer en zonder dat de omstandigheid normaal voorzienbaar was, kan de aannemer een herziening van de contractuele voorwaarden vragen. Partijen zullen in dat geval te goeder trouw onderhandelen om de overeenkomst op billijke wijze aan te passen aan de nieuwe realiteit (bijvoorbeeld aanpassen van de prijs, planning of scope van het werk). Dit kan zich met name voordoen bij uitzonderlijke prijsstijgingen van materialen of brandstoffen, drastische wijzigingen in wetgeving die de kostprijs verhogen, plotse onbeschikbaarheid van kritieke materialen, enz. Indien partijen niet tot een akkoord komen binnen een redelijke termijn, heeft de aannemer het recht om, mits een voorafgaande schriftelijke kennisgeving en motivering, de overeenkomst te ontbinden. In dat geval is artikel 10.3 van overeenkomstige toepassing inzake afrekening van reeds uitgevoerd werk. Deze clausule doet geen afbreuk aan eventuele dwingende wettelijke bepalingen inzake imprevisie of onvoorziene omstandigheden.
10.5. Tijdens een situatie van overmacht of bijhangende opschorting zal de aannemer, waar mogelijk, inspanningen leveren om de hinder en vertraging voor de klant te beperken. Indien nodig zal de planning worden aangepast in samenspraak met de klant. Wanneer de uitvoering hervat, zal de aannemer de klant op de hoogte brengen van de herstart en de eventuele nieuwe opleveringsdatum.

Artikel 11 – Oplevering en Aanvaarding van de Werken

11.1. Voorlopige oplevering – Na voltooiing van de werkzaamheden verzoekt de aannemer de klant om over te gaan tot voorlopige oplevering. Dit houdt in dat de uitgevoerde werken gezamenlijk worden geïnspecteerd door de aannemer en de klant (of diens gemachtigde) en dat bevindingen worden vastgelegd in een proces-verbaal van voorlopige oplevering. De voorlopige oplevering geldt als het moment waarop de werken feitelijk aan de klant worden overgedragen.
11.2. Aanvaarding en kleine gebreken – De klant mag de voorlopige oplevering niet weigeren op basis van kleine tekortkomingen of onvolkomenheden die het gebruik van het werk niet verhinderen en geen invloed hebben op de structurele integriteit. Dergelijke kleine gebreken of onafgewerkte punten (bijvoorbeeld kleine esthetische tekortkomingen, lichte beschadigingen of afwerkingsdetails van beperkte omvang) zullen door de aannemer in het proces-verbaal worden genoteerd en zo spoedig mogelijk worden hersteld binnen een redelijke termijn na oplevering. De aanwezigheid van dergelijke punten geeft de klant niet het recht betaling van het saldo te weigeren of de oplevering uit te stellen, voor zover de geraamde kost om deze te verhelpen niet meer bedraagt dan bv. 5% van de totale aannemingssom. Alle overige werken moeten als geleverd en aanvaard worden beschouwd.
11.3. Indien de klant weigert mee te werken aan de voorlopige oplevering of zonder gegronde reden weigert de uitgevoerde werken in voorlopige oplevering te aanvaarden, zal de aannemer de klant schriftelijk (bijvoorbeeld per aangetekende brief) uitnodigen om binnen een termijn van 15 kalenderdagen de oplevering te komen verrichten of een derde aan te duiden die hem vervangt. Indien de klant nalaat binnen deze termijn in te gaan op de uitnodiging, dan zullen de werken van rechtswege als voorlopig opgeleverd en aanvaard worden beschouwd op de eerstvolgende dag na het verstrijken van die termijn. De datum van (fictieve) voorlopige oplevering geldt als startpunt voor garanties en risico-overdracht.
11.4. Gevolgen van voorlopige oplevering – De (al dan niet stilzwijgende) voorlopige oplevering impliceert dat de klant de uitgevoerde werken grotendeels goedkeurt en in gebruik neemt. Door de (voorlopige) aanvaarding van de werken wordt de aannemer ontlast van zijn verplichtingen voor wat betreft zichtbare gebreken of onvolkomenheden die de klant op het moment van oplevering redelijkerwijs had kunnen vaststellen. Dergelijke zichtbare gebreken kunnen na voorlopige oplevering niet meer tot aansprakelijkheid van de aannemer leiden, behoudens indien ze opzettelijk verborgen zijn gehouden. Eventuele gebreken die bij voorlopige oplevering werden voorbehouden en genoteerd, blijven uiteraard onder de verantwoordelijkheid van de aannemer om te herstellen zoals overeengekomen.
11.5. Definitieve oplevering – Behoudens andersluidende afspraak vindt de definitieve oplevering plaats 6 maanden na de voorlopige oplevering. Deze periode geldt als proef- of waarborgtermijn waarin de deugdelijkheid van het werk kan worden geëvalueerd en eventuele verborgen gebreken aan het licht kunnen komen (zie artikel 12 voor garantie). Indien de klant binnen deze termijn geen nieuwe gebreken meldt of alle in het PV van voorlopige oplevering opgesomde punten naar behoren zijn verholpen, wordt de definitieve oplevering geacht stilzwijgend plaats te vinden op de eerstvolgende dag na het verstrijken van de 6-maandtermijn. Desgewenst kunnen partijen ook vroeger, bijvoorbeeld na 3 maanden of zodra alle restpunten zijn opgelost, een gezamenlijke definitieve oplevering houden en een proces-verbaal van definitieve oplevering ondertekenen. De definitieve oplevering ontslaat de aannemer van alle aansprakelijkheid voor nog tevoorschijn komende gebreken, behoudens voor deze waarvoor in artikel 12 (garantie en 10-jarige aansprakelijkheid) anders is bepaald.
11.6. Na definitieve oplevering wordt het uitgevoerde werk volledig eigendom en risico van de klant en wordt verondersteld dat de klant het werk zonder voorbehoud heeft aanvaard. Eventuele laatste openstaande saldo’s dienen dan vereffend te zijn zoals bepaald in artikel 5.2. De einddatum van de definitieve oplevering geldt voorts als startpunt voor de tienjarige aansprakelijkheidsperiode voor structurele gebreken indien toepasselijk (zie artikel 12.2).
11.7. Indien de klant na voorlopige oplevering het werk geheel of gedeeltelijk in gebruik neemt (bijvoorbeeld het gebouw betrekt of de installatie gebruikt), wordt dit in beginsel beschouwd als een aanvaarding van dat deel van de werken, ongeacht of er al een formele (definitieve) oplevering heeft plaatsgevonden.

Artikel 12 – Garantie en Aansprakelijkheid voor Gebreken

12.1. Zichtbare gebreken – Gebreken of onvolkomenheden die bij de voorlopige oplevering zichtbaar waren of redelijkerwijs ontdekt konden worden, maar door de klant niet zijn gemeld of voorbehouden, worden geacht te zijn aanvaard. De aansprakelijkheid van de aannemer voor zulke zichtbare gebreken vervalt na de voorlopige oplevering (zie artikel 11.4), behoudens in geval van opzet of bedrog.
12.2. Verborgen gebreken – tienjarige aansprakelijkheid – Voor verborgen gebreken (gebreken die niet zichtbaar of kenbaar waren bij oplevering) gelden de volgende waarborgen:

  • Structurele gebreken (decennale aansprakelijkheid): Overeenkomstig artikel 1792 en 2270 van het Burgerlijk Wetboek is de aannemer gedurende 10 jaar na de definitieve oplevering aansprakelijk voor verborgen gebreken die de stevigheid, stabiliteit of waterdichtheid van het gebouw of een belangrijk onderdeel daarvan in het gedrang brengen (d.w.z. gebreken die de stabiliteit van de dragende structuur ernstig aantasten of het gebouw ongeschikt maken voor zijn bestemming). Deze wettelijke tienjarige aansprakelijkheid is van dwingend recht en komt de opdrachtgever toe ongeacht of hij consument dan wel professionele bouwheer is. De aannemer sluit deze aansprakelijkheid niet uit en zal voor dergelijke ernstige gebreken verantwoordelijkheid dragen zoals bij wet bepaald. Eventuele aansprakelijkheidsverzekeringen (zoals de verplichte verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid indien van toepassing) zullen door de aannemer worden onderschreven conform de wettelijke vereisten; de gegevens daarvan kunnen bij de aannemer worden opgevraagd.
  • Lichte verborgen gebreken (beperkte garantie): Voor alle andere gebreken die verborgen waren op het ogenblik van (voorlopige) oplevering, d.w.z. gebreken die de normale gebruikswaarde of afwerking betreffen maar geen invloed hebben op de structurele integriteit of stabiliteit van het gebouw, biedt de aannemer een beperkte waarborg. Deze garantie geldt voor een periode van 6 maanden na de datum van voorlopige oplevering. Binnen deze periode verbindt de aannemer zich ertoe dergelijke verborgen gebreken kosteloos te herstellen of te verhelpen, voor zover: (a) het gebrek tijdig (zie 12.3) door de klant is gemeld na ontdekking, (b) het gebrek niet veroorzaakt is door foutief gebruik, gebrek aan onderhoud of een toerekenbare fout van de klant of een derde, en (c) de klant aan zijn contractuele verplichtingen heeft voldaan (o.a. alle betalingen).

12.3. Melding van gebreken – De klant is verplicht om een verborgen gebrek te melden binnen de 8 dagen na de dag waarop hij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijs had moeten ontdekken. Dergelijke melding dient schriftelijk te gebeuren (bij voorkeur per aangetekende brief of via e-mail met ontvangstbevestiging) en moet een duidelijke omschrijving en, indien mogelijk, foto’s van het geconstateerde gebrek bevatten. Bij gebreke aan tijdige melding binnen de garantietermijn, kan de klant geen beroep meer doen op de in artikel 12.2 bedoelde waarborg voor dat gebrek, en wordt het gebrek geacht te zijn aanvaard. Het indienen van een tijdige klacht schort de betalingsverplichting van de klant niet op, behoudens andersluidend akkoord.
12.4. Herstelling of compensatie – Na ontvangst van een geldige en tijdige melding van een verborgen gebrek, zal de aannemer het gebrek onderzoeken. Indien de aannemer de aansprakelijkheid voor het gebrek erkent, heeft hij het recht om binnen een redelijke termijn het gebrek naar eigen keuze hetzij te herstellen, hetzij te vervangen, hetzij anderszins te verhelpen. De aannemer mag ook beslissen om, in plaats van herstel, een passende prijsvermindering of schadevergoeding toe te kennen aan de klant, indien herstel technisch of economisch niet haalbaar is. Indien het gebrek toerekenbaar is aan een onderaannemer of leverancier, zal de aannemer zich inspannen om via die partij het euvel te verhelpen, maar de klant blijft zich direct tot de hoofdaannemer richten voor de oplossing.
12.5. Uitsluitingen – De garantie en aansprakelijkheid van de aannemer voor verborgen gebreken is uitgesloten of beperkt in de volgende gevallen:

  • Gebreken die zich manifesteren na de garantietermijn van 6 maanden voor lichte gebreken, vallen niet langer onder kosteloze waarborg van de aannemer (onverminderd de tienjarige aansprakelijkheid voor structurele gebreken).
  • Gebreken die het gevolg zijn van een fout, nalatigheid of oneigenlijk gebruik door de klant of derden (bijv. schade veroorzaakt door onvoldoende onderhoud, onjuist gebruik van de opgeleverde installaties, wijzigingen of herstellingen door de klant zelf of door een derde na oplevering, ongelukken, overbelasting, etc.) zijn uitgesloten van garantie.
  • Normale slijtage, verkleuring, veroudering of degradatie van materialen door de tijd of blootstelling aan weer en wind, en kleine esthetische afwijkingen die geen invloed hebben op de functionaliteit, vallen niet onder de garantieverplichting.
  • Gebreken aan materialen of onderdelen die door de klant zelf werden aangeleverd of opgelegd tegen het advies van de aannemer in, vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de aannemer.
  • Indien de klant nalaat de aannemer binnen redelijke termijn toegang te verlenen tot het goed om een klacht te onderzoeken of een gebrek te herstellen, vervalt elke verdere aansprakelijkheid van de aannemer voor dat gebrek.

12.6. Secundaire schade – De garantie voor gebreken beperkt zich tot het kosteloos herstel of vervanging van het gebrekkige deel. Eventuele gevolgschade of bijkomende schade (zoals winstderving, omzetverlies, schade aan inboedel, verblijfsongemak, hotelkosten, etc.) valt onder de algemene aansprakelijkheidsregeling van artikel 13 en komt enkel voor vergoeding in aanmerking voor zover daar bepaald.
12.7. De waarborgperiode van 6 maanden voor lichte verborgen gebreken begint te lopen vanaf de datum van voorlopige oplevering (zoals vermeld in artikel 11.5). Herstellingen of vervangingen uitgevoerd onder garantie verlengen deze oorspronkelijke garantietermijn niet, behalve voor het herstelde onderdeel zelf, dat een garantie van 6 maanden na herstel krijgt indien dit binnen de oorspronkelijke garantietermijn is hersteld.
12.8. Deze garantievoorwaarden laten de wettelijke rechten van consumenten onverlet. In het bijzonder behoudt een consument alle rechten die hij eventueel kan putten uit de wetgeving op de consumentenkoop indien van toepassing (bijvoorbeeld non-conformiteit bij verkoop van goederen), voor zover de werken mede een levering van goederen inhouden. Echter, in de mate dat de overeenkomst kwalificeert als aanneming van werk, zijn bovenstaande specifieke garantiebepalingen van toepassing als lex specialis.

Artikel 13 – Aansprakelijkheid van de Aannemer (Algemeen)

13.1. Algemene beperking – De contractuele en extracontractuele aansprakelijkheid van de aannemer (inclusief die van zijn aangestelden, onderaannemers en medewerkers) is in alle gevallen beperkt tot hetgeen in dit artikel is bepaald. Buiten de garantie voor gebreken (artikel 12) geldt dat de aannemer enkel aansprakelijk is voor de schade die rechtstreeks voortvloeit uit een aan hem toerekenbare ernstige tekortkoming in de uitvoering van de overeenkomst, en dan nog uitsluitend na correcte en tijdige ingebrekestelling door de klant zoals hierna omschreven.
13.2. Ingebrekestelling en remediëring – De aannemer komt slechts in gebreke en aansprakelijk indien de klant hem onverwijld en deugdelijk in gebreke heeft gesteld zodra de klant een vermeende fout of tekortkoming heeft vastgesteld. Deze ingebrekestelling dient schriftelijk te gebeuren (bij voorkeur bij aangetekend schrijven) en de aannemer een redelijke termijn te geven om het gestelde probleem alsnog te verhelpen. Alleen indien de aannemer na het verstrijken van deze redelijke termijn tekort blijft schieten in de nakoming van zijn kernverplichtingen, kan de klant aanspraak maken op enige schadevergoeding of verdere juridische actie. Indien en voor zover de aannemer het gebrek of de fout binnen de gegeven termijn herstelt of compenseert naar redelijkheid, vervalt elke verdere aanspraak.
13.3. Uitsluitingen indirecte schade – De aannemer is niet aansprakelijk voor indirecte of gevolgschade. Hieronder wordt verstaan: alle schade die niet het rechtstreekse en onmiddellijke gevolg is van de tekortkoming, zoals maar niet beperkt tot: gederfde winst of omzet, productieverlies, vertragingsschade, verlies van kansen, schade aan derden, stilstandkosten, huurderving, reputatieschade, of morele schade. De aannemer is tevens niet aansprakelijk voor schade die het factuurbedrag van de betreffende overeenkomst overschrijdt.
13.4. Specifieke gevallen van uitsluiting – De aannemer kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor:

  • Schade die ontstaat doordat de aannemer is uitgegaan van door of namens de opdrachtgever verstrekte onjuiste of onvolledige gegevens of materialen.
  • Schade veroorzaakt door fouten of nalatigheden van de opdrachtgever of door derden die niet onder het toezicht of de verantwoordelijkheid van de aannemer vallen (bv. andere aannemers die gelijktijdig op de werf werken, door de opdrachtgever ingeschakelde architecten of studiebureaus, nutsmaatschappijen, etc.).
  • Schade aan eigendommen van de klant (zoals inboedel, tuin, omliggende constructies) die niet strikt te wijten is aan een fout van de aannemer. De klant dient zelf de nodige beschermingsmaatregelen te nemen voor zijn eigendommen of deze te verwijderen uit de werkzone.
  • Schade ten gevolge van overmacht of veranderde omstandigheden zoals beschreven in artikel 10, voor zover deze schade niet redelijkerwijs vermeden kon worden.
  • Schade die tijdens het transport of de aanvoer van materialen ontstaat door omstandigheden buiten de wil van de aannemer (bv. verkeersongevallen, diefstal tijdens transport door derden…).
  • Schade of defecten als gevolg van het gebruik van materialen of merken die op uitdrukkelijk verzoek van de klant zijn toegepast tegen het advies van de aannemer in.
  • Esthetische of lichte schade aan bestaande structuren (bijv. barstjes, scheurtjes, verkleuringen) die inherent zijn aan de uitgevoerde werken of onlosmakelijk verbonden zijn met het renoveren (bv. trillingen door breekwerken)

13.5. Cap op aansprakelijkheid – Onverminderd hetgeen elders in deze voorwaarden is bepaald, is de totale aansprakelijkheid van de aannemer (uit welken hoofde ook) in elk geval beperkt tot maximaal het bedrag van de door de aannemer voor de betreffende overeenkomst gefactureerde en ontvangen prijs (excl. BTW). Indien de overeenkomst een deel van een groter project betreft, wordt de aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag van dat deel van de werken dat door de aannemer werd uitgevoerd. Bijkomend is elke eventuele aansprakelijkheid sowieso beperkt tot het bedrag dat onder de aansprakelijkheidsverzekering van de aannemer daadwerkelijk wordt uitbetaald in het concrete geval. De aannemer heeft voor zijn beroepsaansprakelijkheid en uitbating een verzekering afgesloten bij een gerenommeerde verzekeraar; op verzoek kan de klant de polis-informatie inzien. In geen geval zal de aannemer aansprakelijk zijn voor een hoger bedrag dan door zijn verzekeraar wordt gedekt of uitgekeerd.
13.6. Persoonlijke schade – Niets in deze algemene voorwaarden beoogt enige aansprakelijkheid uit te sluiten of te beperken voor zover die niet wettelijk mag worden uitgesloten. Met name zal de aannemer nooit de aansprakelijkheid uitsluiten voor schade veroorzaakt door zijn opzettelijke fout of grove schuld, noch voor lichamelijk letsel of overlijden veroorzaakt door een tekortkoming van de aannemer. Dergelijke aansprakelijkheid zal steeds conform de wet worden gedragen.
13.7. Vrijwaring derden – De klant vrijwaart de aannemer tegen alle aanspraken van derden (inclusief eventuele werknemers of aangestelden van de klant, medeaannemers, buren, enz.) die voortvloeien uit of verband houden met de uitvoering van de overeenkomst, voor zover deze aanspraken het gevolg zijn van een fout of nalatigheid van de klant of van omstandigheden die buiten de invloedsfeer van de aannemer vallen. Indien de aannemer van een derde een claim ontvangt die verband houdt met het werk voor de klant, zal de klant de aannemer alle nodige bijstand verlenen om zich te verweren en de klant zal de door de derde geleden schade vergoeden indien en voor zover die schade niet aan de aannemer kan worden toegerekend.
13.8. Klachtenprocedure – Onverminderd de formele vereisten elders in deze voorwaarden, zal de aannemer klachten van de klant steeds ter goede trouw onderzoeken en trachten minnelijk op te lossen. Het indienen van een klacht ontslaat de klant echter niet van zijn verplichtingen, behalve voor het deel van de prestatie waarover de klacht gaat en waar redelijk vaststaat dat deze gegrond is. Elke gerechtelijke vordering vanwege de klant moet, op straffe van verval, worden ingesteld binnen het jaar na de ontdekking van de schade en in ieder geval binnen de geldende wettelijke verjaringstermijnen.

Artikel 14 – Intellectuele Eigendom

14.1. Alle ontwerpen, plannen, schetsen, foto’s, tekeningen, bestekken, technische documenten, berekeningen, rapporten, software, en andere materialen of informatie die door de aannemer aan de klant worden verstrekt in het kader van een offerte, projectvoorstel of de uitvoering van de overeenkomst, blijven exclusieve eigendom van de aannemer, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. Het auteursrecht en alle overige intellectuele eigendomsrechten (zoals modelrecht, octrooirecht indien van toepassing, enz.) op deze materialen berusten bij de aannemer of diens licentiegevers.
14.2. De klant krijgt enkel een beperkt en niet-exclusief gebruiksrecht op deze documenten en informatie, en dan nog uitsluitend in het kader van het specifieke project en de overeenkomst met de aannemer. Het is de klant niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming van de aannemer deze materialen geheel of gedeeltelijk te reproduceren, te exploiteren, aan derden te verstrekken of op enige wijze te gebruiken buiten de context van de huidige opdracht. Het doorgeven van ontwerpen of plannen van de aannemer aan concurrerende aannemers of het zelf uitvoeren (of laten uitvoeren) van de werken op basis van de door de aannemer verstrekte plannen zonder betrokkenheid van de aannemer, geldt als een inbreuk op de intellectuele rechten van de aannemer.
14.3. Indien de klant de in artikel 14.2 bedoelde verplichtingen schendt, is hij aan de aannemer een forfaitaire schadevergoeding verschuldigd van minimum 10% van de totale aannemingswaarde of (indien hoger) de volledige door de aannemer gederfde inkomsten ten gevolge van de inbreuk, onverminderd het recht van de aannemer om een hogere, daadwerkelijk geleden schade te bewijzen. Tevens komen alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten ter handhaving van zijn rechten voor rekening van de klant.
14.4. De klant zal de eigendomsvermeldingen (copyrightnotities, logo’s e.d.) op ontvangen documenten of dragers niet verwijderen. Op eerste verzoek van de aannemer zal de klant alle dragers met dergelijke informatie terugbezorgen. Dit artikel laat de toepassing van artikel 2.3 (vertrouwelijkheid offerte) onverlet.
14.5. Indien in het kader van de opdracht door de aannemer op vraag van de klant auteursrechtelijk beschermde werken van derden of specifieke merken/materialen moeten worden gebruikt, draagt de klant er zorg voor dat hij zelf over de nodige gebruiksrechten beschikt of dat deze rechten geregeld zijn. De klant vrijwaart de aannemer tegen aanspraken van derden inzake intellectuele eigendomsinbreuken als gevolg van instructies van de klant.

Artikel 15 – Privacy en Bescherming van Persoonsgegevens (GDPR)

15.1. In het kader van de overeenkomst kan de aannemer bepaalde persoonlijke gegevens van de klant (zoals naam, contactgegevens, adres van de werf, e-mail, telefoonnummer, en eventueel financiële of technische gegevens) verzamelen en verwerken. De aannemer handelt hierbij conform de toepasselijke privacywetgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR).
15.2. Persoonsgegevens die door de klant worden meegedeeld, zullen uitsluitend worden gebruikt voor doeleinden die verband houden met de uitvoering van de opdracht en de overeenkomst, zoals klantenadministratie, communicatie met de klant, uitvoering en opvolging van de werken, facturatie, naleving van wettelijke verplichtingen (bv. garantie, bouwverzekeringen, boekhouding) en kwaliteitsbewaking. Deze gegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk voor deze doeleinden of zoals wettelijk vereist.
15.3. De aannemer treft passende technische en organisatorische maatregelen om de persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies, diefstal, onbevoegde toegang of ongeoorloofde bewerking. Enkel bevoegde personen (zoals de zaakvoerders, administratief personeel van de aannemer, of onderaannemers voor zover noodzakelijk voor de uitvoering van de werken) hebben toegang tot de persoonsgegevens, en dan nog slechts voor zover nodig voor de uitvoering van hun taken.
15.4. De aannemer zal zonder toestemming van de klant geen persoonsgegevens doorgeven aan derden, behalve: (a) aan onderaannemers of leveranciers die bij de uitvoering van de opdracht betrokken zijn en waar die gegevens voor nodig zijn (bv. doorgeven van leveringsadres aan transporteur, doorgeven van contactinfo aan onderaannemer voor afspraken), (b) aan overheidsinstanties of toezichthouders indien wettelijk verplicht (bv. meldingen, vergunningen), of (c) aan adviesverleners (bv. boekhouder, advocaat) die aan geheimhouding gebonden zijn.
15.5. De klant heeft het recht om inzage te krijgen in zijn/haar persoonsgegevens die door de aannemer worden verwerkt en kan onjuistheden laten verbeteren of gegevens laten wissen, voor zover dit niet in strijd is met andere wettelijke verplichtingen (zoals bewaarplichten). Daarnaast kan de klant onder bepaalde omstandigheden bezwaar maken tegen de verwerking of vragen deze te beperken. Voor alle vragen omtrent de verwerking van persoonsgegevens of de uitoefening van zijn rechten, kan de klant contact opnemen met de aannemer via de gekende contactgegevens (per brief of e-mail). De aannemer zal binnen de wettelijke termijnen op dergelijke verzoeken reageren.
15.6. Beide partijen erkennen dat de communicatie vaak elektronisch zal verlopen (e-mail, digitale foto’s, WhatsApp, etc.). De aannemer zal de privacy van de klant daarbij respecteren. Zonder uitdrukkelijke toestemming zal de aannemer geen foto’s of details van de klant of diens eigendom publiekelijk gebruiken voor promotiedoeleinden (bijv. op website of sociale media), met uitzondering van algemene foto’s van het uitgevoerde werk waarop de klant of zijn persoonlijke informatie niet identificeerbaar is. Indien de klant akkoord gaat met het gebruik van voor-en-na foto’s of een getuigenis voor referentiedoeleinden, zal dit steeds in wederzijds overleg gebeuren.
15.7. Verdere details over de verwerking van persoonsgegevens kunnen eventueel worden vastgelegd in een afzonderlijke privacyverklaring van de aannemer, die als bijkomende informatie geldt. Bij tegenstrijdigheid tussen deze algemene voorwaarden en de privacyverklaring, prevaleert voor persoonsgegevens de specifieke toelichting van de privacyverklaring.

Artikel 16 – Toepasselijk Recht en Bevoegde Rechtbank

16.1. Rechtskeuze – Op alle overeenkomsten tussen de aannemer en de klant is exclusief het Belgisch recht van toepassing. Eventuele buitenlandse wetgeving of verdragen die niet dwingend van toepassing zijn, worden uitdrukkelijk uitgesloten. De toepassing van het Weens Koopverdrag (CISG) is in elk geval uitgesloten.
16.2. Bevoegde rechtbank – Alle geschillen die voortvloeien uit of verband houden met de overeenkomst tussen de aannemer en de klant, behoren tot de exclusieve bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen (Afdeling Antwerpen), tenzij een andere rechtbank dwingend bevoegd is door toepassing van dwingende wettelijke bepalingen (bijvoorbeeld inzake consumentenrecht, waardoor de consument het geschil ook voor een rechtbank bevoegd volgens artikel 624 Ger.W. kan brengen). In geval van een internationaal element behouden partijen zich het recht voor om geschillen, indien toepasselijk en gewenst, te brengen voor de volgens EU-Verordening bevoegde rechtbank.
16.3. Alvorens gerechtelijke stappen te ondernemen, zullen partijen in de mate van het mogelijke trachten het geschil in der minne op te lossen, bijvoorbeeld via bemiddeling of verzoening, indien beide partijen daarmee instemmen. Het initiatief hiertoe of een poging tot minnelijke schikking schort de verjaring niet op, behoudens uitdrukkelijk anders overeengekomen.
16.4. Deze algemene voorwaarden zijn opgesteld in het Nederlands. Bij vertaling of gebruik van een andere taalversie is de Nederlandse tekst bij discrepanties steeds bepalend voor de interpretatie.